Opere Constantin Brancusi

Lucrari in timpul scolii (1897-1906)

La inceputul operei sale, sculpturile lui Brancusi sunt reprezentari clasice ale formei umane.
Dar structura operei sale are o evolutie rapida astfel ca inca din 1907 aceasta estetica realista nu i-a mai convenit.
Perioada 1987 - 1907 este caracterizata de o acumulare de cunostinte si indemanare dar si de cautarea unor solutii in modelarea materialelor.
Dupa 1905 viziunea tanarului artist devine mai clara si mai puternica, incercand sa redea trairile modelelor sale.

In aceasta perioada realizeaza operele:

1897 - Bustul lui Gheorghe Chitu
Este prima sa sculptura. Gheorghe Chitu a fost fondatorul scolii de Arte si Meserii din Craiova.

1898 - Vitellius
Brancusi Vitelius A obtinut o mentiune onorifica pentru acest bust. Vitellius a fost sculptat in primele saptamani ale intrarii in scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, dupa un mulaj din sala cursurilor.
Inca din aceasta lucrare se poate observa preocuparea lui Brancusi de a reda caracterul personajului avut ca model.
Aceasta opera a fost prezentata Consiliului judetean al Prefecturii Dolj pentru ai fi prelungita bursa acordata. Este una dintre dintre putinele lucrari ramase din timpul scolii.



1900- Capul lui Laocoon
Brancusi Laocoon Brancusi obtine o medalie de bronz pentru Capul lui „Laocoon” in cardul unui concurs organizat la scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti.

 

 


1902 - Ecorseul
Brancusi EcorseulBrancusi s-a simtit mai atras de opera „Independentilor”, decat de academicienii din scoala, totusi a studiat temeinic modelajul si anatomia, lucru demonstrat de sculptura sa "Ecorseul".
Statuia care prezinta sistemul muscular si ligamentele umane, este apreciata de OscarWalter Cisek ca fiind nudul cel mai exact din punct de vedere anatomic. Lucrarea denota o excelenta cunoastere a anatomiei.
Ideea a plecat de la mulajul statuii lui Hermes, aflata la Muzeul Capitoliu din Roma. Brancusi a muncit aproape doi ani de zile: intre 1900 si 1902, avandu-l coordonator pe dr. Gerota.

 

1902 - Ion Georgescu
Ion GeorgescuPortretul a fost realizat in perioada cand Constantin Brancusi isi facea serviciul militar si locuia in Craiova in casa prietenului sau Ion Georgescu-Gorjan .
Revazandu-si in 1937 lucrarea, Brancusi isi reamintea cat de mult se bucurase atunci cand si-a dat seama ca “ghicise” privirea modelului insusi. Porterul este realizat intr-o maniera clasica, riguroasa. Barbu Brazianu scria ...ii lua cu compasul masurile fruntii, arcadei sprancenelor, nasului, proeminenta barbiei, dimensiuni care se intipareau apoi in lutul pe care degetele dibace il modelau cu siguranta talentului si a meseriei bine invatate.

1903 - Carol Davila
Carol DavilaBustul Generalului Carol Davila, fondatorul scolii Medicale din Romania a fost prima lucrare executata la comanda si singurul monument public al lui Brancusi in Bucuresti.
A fost turnat in bronz abia noua ani mai tarziu si instalat in curtea Spitalului Militar.
Dar in 1912, cand s-a decis totusi ridicarea monumentului, s-a constatat ca, intre timp gipsul se degradase si s-a luat decizia repararii bustului prin suprimarea partilor avariate.




1905 - Orgoliu
Brancusi OrgoliuCu schita in gips a acestei lucrari, Brancusi a debutat in 1906 la Salonul parizian prezidat de Rodin.
Lucrarea reprezinta un cap de expresie - Studiu dupa natura. Portretul este conceput pe o structura linistita si simetrica. Calmul, exprimat de sculptura in ansamblu, este putin disturbat de privirea fetei care ascunde o umbra usoara. Brancusi realizeaza si o statueta de vitrina reprezentand acelasi personaj.
A doua varianta a "Orgoliului" este expusa la Salonul de toamna si difera de versiunea anterioara in gips prin faptul ca partea de jos a fost micsorata si umerii trunchiati.



1906 - Pictor Darascu
Pictor darascuPentru acest bust, Brancusi va primi premiul al doilea, la Salonul oficial bucurestean din 1909, prezidat de Spiru Haret. Pictorul Nicolae Darascu, era prietenul lui Brancusi. Forma definitiva a lucrarii are bratul stang indoit si bratul drept sectionat putin mai jos de umar. in aceata lucrare se poate sesiza influenta lui Auguste Rodin.
Lucrarea va fi achizitionata de Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice.



1906 - Copilul
Brancusi CopilulEste lucrarea cu care Brancusi a debutat in 1906 la Salon d'Automne. Criticii nostri plastici au fost din primul moment favorabili sculptorului. Profesorul Mihai Dragomirescu afirma ca bustul a iesit din mana celui mai mare talent ce am avut pana acum si ca siguranta si indrazneala cu care a fost modelat ”Copilul” nu am mai intalnit-o decat in bucati clasice.



1906 - Cap de copil
Brancusi Cap de CopilEste lucrarea pe care Brancusi o prezinta la expozitia organizata la Paris de Societe Nationale des Beaux- Arts in aprilie 1907,sub numele de "ebauche". Sculptura reda foarte bine expresia de inteligenta a modelului.
Portretul acestui copil este o imbinare a invatamintelor lui Rodin si ale lui Medardo Rosso.
Opera va fi turnata in bronz in trei exemplare. in 1912 Brancusi expune aceasta lucrare la Ateneul Roman, la Salonul Oficial. Este o lucrare care a aparut pentru prima oara cu prilejul Centenarului sculptorului, in 1976, facand parte dintr-o colectie particulara.

1906 - Bustul Victoriei Vaschide - Paris.
1906 - Bustul doctorului Zaharia Samfirescu - Paris.
>>>