Ecorseul

 

Brancusi - EcorseulBrancusi s-a simtit mai atras de opera „Independentilor”, decat de academicienii din scoala, totusi a studiat temeinic modelajul si anatomia, lucru demonstrat de sculptura sa "Ecorseul". Statuia care prezinta sistemul muscular si ligamentele umane, este apreciata de OscarWalter Cisek ca fiind nudul cel mai exact din punct de vedere anatomic. Lucrarea denota o excelenta cunoastere a anatomiei. Ideea a plecat de la mulajul statuii lui Hermes, aflata la Muzeul Capitoliu din Roma. Brancusi a muncit aproape doi ani de zile: intre 1900 si 1902, avandu-l coordonator pe dr. Gerota.

Doctorul Gerota este cel care il ajuta pe Brancusi sa isi toarne in gips lucrarea si sa o expuna in 1903 - la Ateneul Roman. Opera a fost apreciata de presa locala, ceea ce i-a adus o anumita notorietae tanarului sculptor. Lucrarea este multiplicata in 4 exemplare, care vor fi vandute institutiilor de invatamant. Pentru a vinde ultimul exemplar inainte de a pleca spre Paris, Brancusi adreseaza o petitie presedintelui Societatii Studentilor in Medicina, care va achizitiona sculptura. Aceasta sculptura a fost cumparata de scoala si a servit drept model de anatomie pentru mult timp.

Din 1966 a fost transferata la Muzeul de Arta din Craiova . Este exemplarul cel mai bine pastrat dintre toate variantele care se gasesc in Romania. Este executat in gips colorat , purtand pe plinta urmatoarea inscriptie : " Lucrat dupa natura / de Prof. Dr. D. GEROTA / si Brancusi / 1902 "