Opere Constantin Brancusi

Lucrari in perioada de turnura (1907-1910)

<<<
Anul 1907 marcheaza incheierea unui prim stadiu de creatie. Brancusi se desprinde de influenta lui Rodin si incepe
sa practice taietura directa si se afla in cautarea propriului drum.

1907/3 - Capul unei tinere fete – Paris
1907 - Sarutul
Brancusi SarutulSarutul este lucrarea prin care Brancusi isi afirma autonomia artistica. Ideea principala din Sarutul este simpla: iubirea ca fuziune intre doua entitati separate reface unitatea originala a vietii.
Sarutul lui Brancusi poate fi considerat o replica la Sarutul lui Rodin. Opera aduce o noua dimensiune conceptului de sculptura. Aceasta opera sculptata intr-o maniera aparent primitiva, este a doua lucrare la care Brancusi foloseste tehnica taierii directe.


1907 - Cumintenia pamantului
Brancusi Cumintenia PamantuluiCumintenia Pamantului reflecta filozofia lui Brancusi care isi are radacinile intr-o cumintenie anterioara crestinismului. Sculptura reprezinta o femeie foarte concentrata asupra ei insasi, figura ei degajand un mister care o transforma intr-un portret universal. Din atitudinea statuii se degaja un sentiment de atasament fata de pamantul mama. Petru Comanescu considera ca Ganditorul de la Hamangia este o precumintenie a pamantului, criticii nepunandu-se inca de acord asupra sursei de inspiratie a acestei lucrari.



1906-1907 - Supliciu
Brancusi Supliciu 1907Suplicu apare in mai multe variante intre 1906-1907, fiecare avand o forma usor modificata si fiind creata din materiale dierite. Este o aprofundare a temei "copilului", sculptorul incercand sa redea starea sufleteasca a modelului.
Trecerea de la versiunea anterioara, in gips, la cea de bronz aduce modelajului un spor de sensibilitate.


1908 - Somnul
Brancusi SomnulReprezinta capul unei femei dormind. In blocul de marmura trasaturile delicate sunt abia perceptibile emanand o mare sensibilitate. Se pare ca Brancusi a conceput o versiune in gips inca din 1906, fiind precedata de Adolescenta modelata in 1905 si Repaus din 1906. Aceasta sculptura in marmura a fost comandata de Anastase Simu un compatriot, pentru viitorul sau muzeu din Bucuresti.



1908 - Danaida
Brancusi DanaidaSculptura este realizata in piatra de vrata, importata din Bulgaria si folosita des de sculptorii romani. In sprijinul acestei ipoteze este si marturia lui Tudor Arghezi care isi aminteste ca Brancusi a folosit atelierul pe care Bogdan Pitesti il dota cu tot ce era necesar si il punea la dispozitia unui grup de pictori si sculptori din care facea parte si Brancusi.
Acest cap de piatra a fost expus la Bucuresti in 1914 la cea de-a XIV-a expozitie a gruparii Tinerimea Artistica, cand a fost cumparat de colectionarul Bogdan-Pitesti.



1909 - Coapsa - Fragment de tors
Brancusi Fragment de TorsCu aceasta lucrare, Brancusi a obtinut in 1912 marele premiu de 2000 lei la Salonul Oficial de la Bucuresti.
Forma alungita a micului fragment de tors, reprezinta miraculoasa fuziune dintre senzualitate si puritate. Suprafata neteda a sculpturii, privita din partea stanga, este intruparea perfectiunii figurii umane. Privit din partea dreapta, Torsul, apare ca o bucata de piatra denivelata, unde trasaturile umane nu sunt inca bine definite .



1909 - Baronesa RF
Brancusi Baronesa RFEste o etapa spre seria „Muzelor adormite”. Versiunea in piatra a portretului baroanei Renee Frachon difera de versiunile initiale modelate in lut. Brancusi surprinde individualitatea modelului dandu-i un aer de spiritualitate sofisticata, prin stilizarea fetei intr-un ovoid.

 

 

1909-1910 - Muza adormita in marmura/bronz
Brancusi Muza adormita in marmuraBrancusi Muza adormita in bronzLa numai doi ani dupa crearea Somnului, in care fata nu este bine definita din blocul de marmura, Muza adormita realizeaza miracolul: capul alungit, abia atingand suprafata soclului, intr-un echilibru fragil; muza este intr-o lume aparte, o lume a ei, transmisa de materialul care a creat-o.


1908 – 1910 Monumentului funerar al lui Petre Stanescu din Buzau
La recomandarea doctorului Gerota si a pictorului Stefan Popescu primeste comanda monumentului funerar al lui Petre Stanescu din Buzau, prima opera personala de sine statatoare.
Brancusi a conceput „Rugaciunea si „Bustul lui Petre Stanescu ca un ansamblu.
Cu toate ca in 1907 semnase un contract conform caruia trebuia sa predea lucrarea cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii februarie 1908, artistul a considerat terminata opera abia dupa sapte ani, in primavara anului 1914.
Brancusi a sculptat la Buzau timp de 14 zile ansamblul din piatra de magura.

1910 - Rugaciune
Brancusi RugaciuneAceasta lucrare marcheaza o cotitura in arta lui Brancusi, inceputul drumului care va duce la arta pe care o cunoastem. Mai elocvent decat in seria Capete de copil, aceasta statuie exprima prin formele sale curajos simplificate, primul semn al unei orientari artistice care va deveni o cotitura in sculptura Europeana moderna.




1910 - Bustul lui Petre Stanescu
Petre StanescuSculptura a fost realizata avand ca model pe unul din fratii defunctului si o fotografie a acestuia.
Tinand cont de faptul ca lucrarea avea sa fie instalata pe un soclu inalt, gatul este usor asimetric si intregul bust usor alungit pentru a da senzatia de perspectiva.

 




1910 – Visul – Paris

1910 - Pasarea Maiastra
Brancusi Pasarea MaiastraSculptata in 1910 Maiastra releva aspiratia lui Brancusi catre perfectiune.
Forma pe care artistul o da pasarii Maiastre ne trimite cu gandul la divinitatile pagane, la reprezentarile animalelor zeificate. Maiastra, nu este o pasare obisnuita ci una speciala, inzestrata in legendele populare romanesti cu puteri magice, fiind aceea care il ajuta pe Fat Frumos sa isi intalneasca marea dragoste.

 



1910 - Sarutul
Brancusi Sarutul 1910Prin aceasta lucrare, Brancusi a vrut sa sintetizeze permanenta si biruinta iubirii in confruntarea ei cu moartea.
De fapt este monumentul funerar al Tatianei Rachevski, o tanara care s-a sinucis din dragoste.

 

 


>>>