Sarutul
Sarutul este lucrarea prin care Brancusi isi afirma autonomia artistica. Ideea principala din Sarutul este simpla: iubirea ca fuziune intre doua entitati separate reface unitatea originala a vietii.
Sarutul lui Brancusi poate fi considerat o replica la Sarutul lui Rodin. Opera aduce o noua dimensiune conceptului de sculptura. Aceasta opera sculptata intr-o maniera aparent primitiva, este a doua lucrare la care Brancusi foloseste tehnica taierii directe.
Este prima versiune in piatra a temei care va deveni, pentru Brancusi, o carte de vizita, pe care nu va inceta sa o reinventeze in cursul celor cinci decenii de cariera, si care are ca sursa de inspiratie structuri autohtone ce ii permit autonomia artistica. Lucrarea este executata in „taiere directa”, cu urmele ciopliturilor accentuate, restul suprafetelor sunt cizelate.
Tema a rămas si ea simbolista, cu cei doi amanti imbratisati, reprezentati in nenumarate opere incarcate de erotism, de la A. Rodin si Edvard Munch, la Gustave Moreau.
Sculptura este considerata prima sculptura moderna a secolului al XX-lea, cu o tratare arhaizanta a formelor si deschizatoarea marilor cicluri brancusiene.
Detinator Muzeul de Arta - CRAIOVA
Material: Piatra de Marna / Tehnica: taiere directa; cioplire