Opere Constantin Brancusi

Opera Matura (1911-1956)

<<<
De la Gotic incoace, sculptura europeana a fost napadita de muschi, de buruieni, de tot felul de excrescente care ascundeau cu totul forma. A fost misiunea speciala a lui Brancusi de a elimina ceea ce era de prisos si de a ne da din nou constiinta formei. Mentionam cateva opere semnificative din aceasta perioada:

1911 - Prometeu
Brancusi PrometeuCapul lui Prometeu este o bucata de marmura de dimensiuni reduse, unde detaliile portretului par a fi sterse. Prin suprimarea treptata a detaliilor, capul lui Prometeu a ajuns sa aiba un aspect aproape sferoidal, intrerupt doar de subtila adancime a ochilor, de abia perceptibilele linii ale nasului si ale gurii, de forma urechii si de grumazul brusc gatuit.


1911 - Portretut lui George – Paris

1912 - Muza – Paris

1912 - Pinguinii
Brancusi PinguiniiLucrarea in marmura alba este inca o sculptura din tema ovoidului. Pinguinii lui Brancusi exprima un sentiment de duiosie, ei pastreaza un sens omenesc in miscarile lor tandre, par niste oameni intr-o miscare de apropiere, de cautare a unui sprijin reciproc. Sculptura degaja un sentiment de incredere, de comuniune, de solidaritate.
1913 – Monumentul in memoria lui Spiru Haret – Paris

1912-1933 - Domnisoara Pogany
Brancusi PoganyUna dintre cele mai cunoscute lucrari ale genialului Brancusi este o opera trasa in bronz dupa exemplarul aflat in colectia Stork, reprezinta un simbol naţional al artei moderne romanesti.
Ochii sai mari, gura abia schitata, nasul fin, sprancenele puternic arcuite..., totul ne retine atentia la acest portret de "o vraja halucinanta".

1913 - Primul pas

Este o opera distrusa din care s-a pastrat doar capul si care este cunoscuta datorita fotografiilor facute de artist. Se pare ca reda o intamplare din viata lui Brancusi. Acesta se afla in casa familiei Farquhar. Il ia de manuta pe copilul acestora, micul George, si il ajuta sa faca primii pasi. Rolul mainii drepte ridicate cu stangacie pe langa cap este de a tine mana celui care il ajuta sa faca acest prim pas. Picioarele departate degaja aceeasi induiosatoare nesiguranta. Sculptura a fost distrusa in imprejurari necunoscute si Brancusi nu va mai reveni niciodata asupra
acestei teme. Capul, singurul care s-a pastrat a fost expus in 1926 la Galeriile Brummer din New York.

1914/1 - Lespedea morman - Bagneux

1914 - Primul tipat
Brancusi Primul TipatBrancusi transpune in bronz capul din Primul pas repetand aproape intocmai solutiile plastice din 1913 ale sculpturii in lemn, cu diferentele firesti impuse de material. In metalul lustruit, gura larg deschisa pare mai puternic reliefata decat pe suprafata din lemn.
1915 - Cariatida I si II – Paris

1915 - Fiul risipitor
Brancusi Fiul RisipitorEste o sculptura in lemn de stejar. Lucrarea sugereaza un personaj ingenunchiat purtand o povara pe umeri si sprijinindu-se pe pamant. Artistul surprinde tocmai momentul in care materia amorfa prinde trup omenesc.

1915 – Mica franceza – Paris

1916 - Vrajitoarea
Brancusi VrajitoareaBrancusi ciopleste Vrajitoarea, dintr-un trunchi bifurcat de artar. Lucrarea nu are numic malefic.
Geist considera ca punctul de plecare al sculpturii lui Brancusi a fost cartea lui Michelet, Vrajitoarea scrisa in 1862, carte care se stie ca a existat in biblioteca lui Brancusi. in descrierea vrajitoarei din aceasta carte, Michelet spune: o umflatura este semnul crud al posesiunii, e semnul supliciului si al orgoliului, ea umbla cu pantecul in fata, orgolioasa din Strasbourg ce isi rastoarna capul pe spate.

1916 - Coloana Sarutului
Brancusi Coloana SarutuluiIn 1916, sculptorul se arata pentru intaia oara preocupat de ideea unei adevarate Coloane a Sarutului. Este prima versiune a Coloanei Sarutului. Sculptura venita sa glorifice implinirea in viata a iubirii, e vazuta de Geist ca fiind alcatuita prin asamblarea a patru blocuri: figurile si trupurile, aproape contopite nu se mai deosebesc, prefacute fiind in doua stane vecine, pe cele patru laturi ale acestui fragment arhitectural.1916 - Principesa X
Brancusi Principesa XIn 1920 participa la Salonul Independentilor cu Principesa X (opera a creat un adevarat scandal.
A intervenit politia pentru a-l obliga sa isi retraga lucrarea pe motiv ca ar fi indecenta, fiind asemanata cu un falus).1917 - Adam
Brancusi AdamEste numit de critici monumentul geometriei. Soclul format din elemente in zigzag sugereaza un fel de zvacnire in sus. Corpul omenesc este incoronat cu un bloc imens de lemn. E perioada cand Brancusi considera ca materialul care se potriveste cel mai bine reprezentarii umane este lemnul: viata copacului se convertea in viata fapturii omenesti.

1917 - Tors de tanar – Paris

1918 - Coloana fara sfarsit -lemn-
Coloana fara sfarsitEste prima versiune in lemn de stejar a Coloanei fara sfarsit, sculptate in amintirea celor cazuti in razboi, desi conform parerii unor cercetatori Brancusi a sculptat inca din 1909 unele variante de coloana .
Coloana formata din 3 module e construita din trunchiuri de piramida suprapuse.

1918 - Cupa lui Socrate – Paris

1918 - Himera
Brancusi HimeraSculptura in lemn de stejar este o imagine stranie a unei fapturi cu ochi imensi. Este asezata pe un soclu care reia in parte tema ovalului.
Alaturi de Socrate si spiritul lui Buddha, acesta sculptura aduce spargerea volumului inchis, folosirea vidului ca element constitutiv al spatiului sculptural si asamblarea mai multor forme in aceeasi sculptura, ca elemente noi in limbajul sau artistic.


Pasarea de aur
Brancusi Pasarea de aurDatorita simplificarii formelor, aceasta pasare este diferita de Maiatra. Este mai inalta, are aproximativ un metru, iar picioarele au disparut complet. Numai ciocul deschis mai aminteste de pasarea Maiastra. Acum dispar muchiile ascutite si cutele. Brancusi indreapta spatele pasarii si subtiaza partea de jos a sculpturii, ceea ce face ca pieptul sa para din nou proeminent.


1920 - Inceputul Lumii
Brancusi Inceputul lumiiLucrarea in marmura integreaza intreaga viziune a cosmosului. Aceasta prima versiune este de dimensiuni aproape identice cu „Sculptura pentru orbi”, poate tocmai pentru a sublinia continuitatea conceptiei.


1920 - Portretul doamnei Eugen Meyer Jr. – Paris

1921 - Adam si Eva
Brancusi Adam si EvaAdam, sculptura de sine statatoare devine acum soclu pentru Eva. Adam sculptat in lemn de stejar devine soclu pentru femeia lui, sculptata in lemn de castan. Lemnul pe care il poarta pe crestet
Adam are acum un inteles alegoric: barbatul isi sustine soata. Sculptorul talmaceste o credinta pe care o stia din satul lui oltenesc: barbatul se cuvine sa fie sprijinul femeii.
Eva e o suprapunere de sfere si sectoare sferice ce degaja un senzualism aproape patimas.
Adam e redat printr-un romb cu laturile in zigzag.1922 - Pestele
Brancusi PesteleEste prima versiune a Pestelui. Lucrarea in marmura e asezata la cativa cm deasupra unei oglinzi al carei diametru e aproape egal cu lungimea sculpturii.
Artistul a imaginat Pestele plutind pe un lac dintr-un parc.
1922 – Cocosul – Paris

1922 - Socrate

Brancusi SocrateSculptura din lemn realizata in 1922 la Paris, ce exploreaza simbolismul rezecarii nu doar a bratului stang, ca in cazul Rugaciunii, ci a ambelor brate la trupul uman.
1923 - Leda – Paris

1923 - Pasarea in vazduh
Brancusi Pasarea in vazduhTot in 1923 sculpteaza o varianta in marmura galbena aflata acum la Muzeul de Arta din Philadelphia.
Toate versiunile Pasarii in vazduh sunt atasate de soclu printr-o vergea metalica care patrunde atat in soclu cat si in pasare. La versiunile in marmura, cum este si cea de fata, tija metalica este introdusa in lucrare pana mai sus de mijlocul corpului, inainte de a sculpta Pasarea .

1924 - Negresa blonda
Brancusi Negreasa BlondaStructura acestei lucrari are la baza simplitatea formei ovoidale. Sculptura este un ou sprijinit pe marginea un cilindru care-i serveste de soclu. Ovalul portretului are in partea de sus aplicata o sfera reprezentand parul strans intr-un coc, intr-o parte are aplicate un fel de buze formate dintr-un cilindru sectionat, care seamana cu partea inferioara a capului Evei iar in cealalta parte o aripioara in trei colturi.1924 – Templul Crocodilului - Saint Raphael

1924 - Fetiscana sofisticata – Paris

1925 - Capetenia
Brancusi CapeteniaEste o sculptura care aminteste de mastile „geangle” create de triburile din Liberia.
Sculptura are 2 variante.


1927 - Pestele
Brancusi PesteleLa aceasta sculptura inaltimea e mai mica decat lungimea si de aceea trupul Pestelui pare mai alungit.
Dan Grigorescu: Sculpturile lui Brancusi dau senzatia miscarii, ele stau nemiscate, intr-un spatiu pe care par ca il parcurg, intr-o miscare necontenita.


1928 - Piatra de mormant a Sandei Polizu-Micsunesti
Brancusi ciopleste piatra de mormant a fostei sale eleve, Sanda Polizu-Micsunesti, sotia scriitorului Joseph Kessel, inmormantata in cimitirul Montparnasse. Intentiona sa aseze o sculptura deasupra lespezii, dar aceasta dorinta nu a putut fi realizata .

1929 - Portretul lui A. Fundoianu
Artistul deseneaza portretul lui A. Fundoianu care va aparea, in 1930, pe coperta volumului Privelisti.

1930 - Nou-nascut
Brancusi nou nascutBrancusi realizeaza un Nou-nascut din otel inoxidabil in asteptarea comenzii pentru o Pasare din otel inoxidabil, inalta de 30 m, care urma sa fie amplasata pe unul dintre dealurile domeniului contelui Charles de Noailles. Brancusi a fost la Nantes pentru a se documenta, a facut cateva incercari, realizand si acest Nou-nascut.


1931 - 1936 - Pasari in vazduh
Brancusi Pasari in vazduhAceasta este o sculptura in marmura alba executata la comanda Maharajahului Yeswant Rao Holkar Bahadur din Indore, care va mai comanda si o varianta in marmura neagra pe care Brancusi o executa in aceeasi perioada.
Aceste doua lucrari impreuna cu pasarea din bronz polizat pe care Maharajahul din Indore a cumparat-o in 1933 trebuiau amplasate in Templul Meditatiei din Indore, proiect care nu a mai fost realizat.Vatra – 1934
Construieste la Quincy Voisin, la resedinta lui Maurice Raynal, o vatra asemanatoare cu cea din atelierul sau.

1936 - Foca
Brancusi FocaSculptura, careia i se mai spune si Miracolul, este executata in marmura cu vinisoare cenusii.
Este o forma simpla, un trup ridicandu-se cu truda de la pamant.


1937 - Coloana fara sfarsit - Coloana Infinita - "Coloana infinitului"
coloana infinituluiEste opera sa principala, considerata sinteza a tuturor cautarilor sale de o viata intreaga si esenta operei lui Brancusi, fiind una din cele mai admirabile sculpturi ale secolului .
Este o sculptura austera si perfect echilibrata.Cele 16 elemente ale coloanei au fost turnate in septembrie 1937 la uzinele din Petrosani, si cantaresc 14.226 kg.
Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei. Denumirea ei originala a fost Coloana recunostintei fara sfarsit si a fost dedicata soldatilor romani din Primul razboi mondial cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului.

1937 - Poarta sarutului
poarta sarutuluiPoarta sarutului, care se afla amplasata pe aleea de la intrarea din parcul orasului, este daltuita din piatra poroasa, extrasa din carierele aflate in imprejurimi, fiind alcatuita din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand laţimea de 6,45m, inalţimea de 5,13m si grosimea de 1,69m. Pe feţele fiecarei coloane se regaseste simbolul sarutului, doua jumataţi ale unui cerc, atat de caracteristic operei lui Brancusi.

1937 - Masa tacerii
masa taceriiPrima varianta a Mesei avea un diametru de 200 cm; dar Brancusi comanda o a doua, cu un diametru de 215 cm, pe care o aseza peste cea dintai, renuntand la socluri circulare ce formau baza. Masa sugereaza aparenta aspra a doua pietre de moara suprapuse.
Sculptorul spunea: Linia Mesei Tacerii sugereaza curbura inchisa a cercului care aduna, apropie si uneste.

1938 - Regele regilor
Brancusi Regele RegilorMonumentala sculptura din stejar Regele regilor a fost initial planificata sa stea in interiorul Templului de Meditatie din India,dar acesta nu a mai fost realizat .
Regele regilor poate fi interpretata ca o incercare a lui Brancusi de a intruchipa in sculptura puterea religiei din est.
Denumirea originala a sculpturii a fost Spritul lui Buddha, iar Brancusi era cunoscut ca fiind familiar Buddhismului prin scrierile filozofului tibetan Milarepa .
1940 - Broasca testoasa
Brancusi Broasca testoasaAceasta lucrare este realizata in lemn de par. Desi mult se descifreaza, carapacea rotunda, labele, capul, inca apare simbolizata aceeasi miscare greoaie din Foca.
1943 - Testoasa zburatoare
testoasa zburatoareEste ultima sa opera. Broasca pare ca se desprinde de pamant si se ridica spre cer, intruchipand opozitia dintre a se tari si a zbura.