Inceputul Lumii

 

Brancusi Inceputul lumiiLucrarea in marmura integreaza intreaga viziune a cosmosului. Aceasta prima versiune este de dimensiuni aproape identice cu „Sculptura pentru orbi”, poate tocmai pentru a sublinia continuitatea conceptiei.

In legatura cu tema ovoidului in creatia sculptorului Brancusi, poetul american Ezra Pound spunea: “(…)trebuie sa retinem faptul ca Brancusi avea sa realizeze forma pura, libera de orice gravitate terestra, o forma atat de libera in propria ei viata ca aceea a geometriei analitice. Si dovada ca a reusit aceasta experienta este ca din orice parte l-ai privi, ovoidul pare viu si gata da se ridice in spatiu”. “Inceputul lumii” este o forma perfecta, vie si deci , orice ‘inceput’ care s-ar reflecta in el este perfect, la fel de viu si desavarsit ca oglinda sa, si, mai mult, este viata pura. 

In concluzie, “Inceputul lumii” reprezinta o treapta unica in arta sculpturii, si anume momentul in care maestrul nu mai lupta importiva timpului, nu mai cauta in zadar raspunsul marii probleme: cum poti fugi de timp, ci creeaza impreuna cu acesta. O opera nemuritoare, semnata atat de omul efemer, Brancusi, cat si de Marele Moment Prezent.
In cuvintele sale, “Arta nu face decat sa inceapa continuu”.