Domnisoara Pogany

 

Brancusi PoganyDomnisoara Pogány, cunoscuta si sub numele francez Mademoiselle Pogány, este o statuie creata de Constantin Brancusi in 1913. Numele statuii provine de la pictorita maghiara Margit Pogány, pe care o cunoscuse in 1911.
Tanara i-a servit lui Brancusi drept model in cele cateva luni cat i-a fost si iubita. „Am pozat pentru el de mai multe ori, isi amintea Margit Pogany. De fiecare data, incepea si termina un nou bust (in lut). Fiecare era frumos, minunat de real. Eu il rugam sa-l pastreze ca varianta finala, dar el izbucnea mereu in ras si arunca bustul inapoi, in lada cu lut din coltul atelierului – spre marea mea dezamagire“.

Margit Pogany a consemnat si impresia pe care i-a produs-o contemplarea unui cap de marmura aflat in atelier: „Am realizat ca eram chiar eu, desi capul nu avea niciuna din trasaturile mele. Era tot numai ochi. insa, privind inspre Brancusi, am observat ca ma privea pe furis, in timp ce vorbea cu prietenii mei. I-a facut o enorma placere sa constate ca am reusit sa ma recunosc“

O replica a sculpturii „Domnisoara Pogany” a lui Constantin Brancusi se afla la Muzeul de Arta din Craiova.
Este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale genialului Brancusi, reprezinta un simbol naţional al artei moderne romanesti. Ochii sai mari, gura abia schitata, nasul fin, sprancenele puternic arcuite..., totul ne retine atentia la acest portret de "o vraja halucinanta".
19 lucrari intitulate „Domnisoara Pogany” au fost realizate de Brancusi, intr-un interval de 20 de ani.