Carol Davila

 

Carol DavilaDespre personaj:

Carol Davila (Charles Davilla) (n. 1828, Parma, Italia - d. 24 august 1884, Bucuresti) a fost medic si farmacist roman de origine italiana, cu studii in Germania si Franta.
A contribuit fundamental la organizarea invatamantului medical din Romania. A fost profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti.
In 1860 a fost ridicat la rangul de general. A organizat serviciul romanesc de ambulante, care s-a distins apoi in timpul Razboiului de Independenta.
Personalitate complexa, Carol Davila a fost perceput in mod diferit, uneori contradictoriu de catre contemporani.

 

Despre opera:

Bustul Generalului Carol Davila, fondatorul scolii Medicale din Romania a fost prima lucrare executata la comanda si singurul monument public al lui Brancusi in Bucuresti. A fost turnat in bronz abia noua ani mai tarziu si instalat in curtea Spitalului Militar.
Dar in 1912, cand s-a decis totusi ridicarea monumentului, s-a constatat ca, intre timp gipsul se degradase si s-a luat decizia repararii bustului prin suprimarea partilor avariate.
Deoarece Brancusi nu mai era in tara la momentul respectiv, lucrarea a ramas aproape ignorata pana in iarna anului 1938 cand, revenind in Bucuresti, sculptorul a relevat faptul ca el este autorul versiunii in gips a bustului. Cand a vazut varianta "ajustata", cu bratele ciuntite si fara egreta de pe chipiu; Brancusi se gandea sa ii dea in judecata pe cei care luasera aceasta decizie.
In 1990, lucrarea a fost mutata in interiorul Muzeului Militar - in curtea Spitalului, fiind instalata o copie in bronz.