Pictor Darascu

 

Pictor DarascuDespre personaj:

Nicolae Darascu - (n. 18 februarie 1883, Giurgiu - d. 14 august 1959, Bucuresti), pictor roman influentat de curentele impresionism si neoimpresionism, acuarelist.
In perioada 1902 - 1906 a studiat la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti. Contactul cu artisti din alte zone culturale ale Europei, calatoriile care au inclus si vizitarea marilor muzee aveau sa ii deschida orizonturi noi, conducandu-l spre un limbaj pictural ce pastreaza legaturile cu realitatea si traditiile artei romanesti.

Spre deosebire de multi dintre contemporanii sai, Darascu rareori a pictat interioare sau naturi moarte. In schimb, a calatorit foarte mult, fiind in cautarea peisajelor care ii aminteau de tineretea sa, de exmplu in Delta Dunarii sau pe coasta Marii Negre, peisaje pictate in maniera impresionista.

Cea mai importanta expozitie personala se organizeaza in anul 1936, la sala Dalles unde expune 85 de lucrari. Din 1936 până în 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti.


Pictura sa dezvaluie dispretul contemporan pentru detaliile obiectului, in favoarea redarii formelor prin culoare. Peisajele sale se caracterizeaza prin amploarea viziunii ("Calea Victoriei pe ploaie", "Palat venetian", peisaje din Delta).


Despre opera:

Pentru acest bust, Brancusi va primi premiul al doilea, la Salonul oficial bucurestean din 1909, prezidat de Spiru Haret. Pictorul Nicolae Darascu, era prietenul lui Brancusi. Forma definitiva a lucrarii are bratul stang indoit si bratul drept sectionat putin mai jos de umar. in aceata lucrare se poate sesiza influenta lui Auguste Rodin. Lucrarea va fi achizitionata de Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice.