Ion Georgescu-Gorjan
Despre personaj:
Ion Georgescu (n. 1856, Bucuresti - d. 1898), sculptor, pictor si acuarelist. Este considerat primul sculptor modern roman.
A studiat la Scoala de arte frumoase din Bucuresti, cu Karl Storck, apoi la Paris, unde a tinut o legatura stransa cu intelectualii romani progresisti. La Paris a fost distins cu o medalie pentru lucrarea "Rugaciunea unui copil". A fost si profesor la Scoala de arte frumoase din Bucuresti. Cele mai cunoscute lucrari ale artistului sunt statuile lui Gheorgeh Lazar si Pache Protopopescu din Bucuresti, statuia lui Gheorgeh Asachi din Iasi.
In lucrarile lui Georgescu se regaseste puternica sa formaţie clasica. Aceasta se observa din primele sale lucrari: "Izvorul" (1879), "Aruncatorul de lance" (1882, turnat in bronz, posibil cea mai importanta lucrare a sa).
Despre opera:
Detinator: Muzeul National de Arta al Romaniei
Portretul a fost realizat in perioada cand Constantin Brancusi isi facea serviciul militar si locuia in Craiova in casa prietenului sau Ion Georgescu-Gorjan. Revazandu-si in 1937 lucrarea, Brancusi isi reamintea cat de mult se bucurase atunci cand si-a dat seama ca "ghicise" privirea modelului insusi. Porterul este realizat intr-o maniera clasica, riguroasa. Barbu Brazianu scria ...ii lua cu compasul masurile fruntii, arcadei sprancenelor, nasului, proeminenta barbiei, dimensiuni care se intipareau apoi in lutul pe care degetele dibace il modelau cu siguranta talentului si a meseriei bine invatate. Bustul a fost vandut in 1967 Muzeului de Arte al Republicii Socialiste Romania contra sumei de 40000 de lei, cu obligatia de a se face o copie.